utorok 21. júna 2016

S batohom cez hory

Ak si pamätám správne, rovnaký názov mala aj relácia pre mládež v časoch, keď som bol mládežou ešte ja sám. Bola fajn, veľmi výchovná vo vzťahu mládeže k prírode, turistike, horám a batohom. A hoci teda na pochode do Sárospataku nepredpokladám podobné kopce, aké budú musieť zdolávať kamoši počas hrebeňovky Nízkych Tatier asi o týždeň skôr, než sa na štart postavíme my, "batohom" sa s Baškou nevyhneme. Zistili sme, že hoci naše "naľahko" sa nedá porovnať s "naľahko" na akciách bežne využívaným, stále je to celkom zaujímavá kopa materiálu, ktorú sme si museli pre tento výjazd zozbierať.

Ako bolo naznačené v predošlom článku Když jsem mašíroval ke hranici..., pri skladaní vybavenia sme vychádzali z predošlých skúseností a novších poznatkov v tejto problematike. Bohužiaľ, sme nútení opäť siahnuť aj po nejakých kompromisoch (voda nesená vo fľašiach), niektoré veci sme nedokázali zatiaľ uspokojivo vyriešiť (hygienické pomôcky ako zubné kefky či moja "optika"), či namiesto nich nájsť vhodnú náhradu.


Napriek tomu by sme radi predstavili to málo, čo z dobových vecí ponesieme a budeme denne využívať. Vybavenie na fotografiách je bez zásob potravín a vymožeností spomenutých vyššie, ktoré budú počas pochodu prakticky neviditeľné, uložené v batožine a používané len "off game". Azda len s výnimkou Baškinho fotoaparátu kvôli dokumentácii. A keďže suché zoznamy vybavenia sme už predstavovali viackrát, tentoraz sme sa pokúsili o trochu názornejšiu a azda aj atraktívnejšiu formu. Do akej miery sa nám to podarilo, budete musieť posúdiť sami. V prípade otázok na vybavenie nás pokojne oslovte a my sa pokúsime tieto otázky uspokojivo zodpovedať.




Mušketier Olaff




1 - košeľa (náhradná košeľa bude zbalená v snapsacku)
2 - vlnený doublet
3 - soldiers coat (poslúži predovšetkým ako spací vak)
4 - pletené pančuchy (vždy jeden pár na nohách, jeden v snapsacku udržiavaný v suchu na spanie)
5 - nohavice
6 - plstený klobúk (v ňom zastoknutá hlinená fajočka, ak by som mal chuť zabafkať)
7 - topánky
8 - strelecké vybavenie (mušketa, bandalír s malou prachovnicou, olejničkou, guľami a vecami na čistenie muškety, veľká prachovnica, konopný knôt)
9 - meč
10 - kožená čutora
11 - jedálenská sada (lyžica a miska, slúžiaca aj namiesto pohára)
12 - potreby na založenie ohňa (kresadlo, niekoľko pazúrikov, práchno)
13 - nôž
14 - núdzová sada na opravy (ihelníček, obyčajná a voskovaná dratva)
15 - drumbľa
16 - včelie sviečky
17 - snapsack (v ktorom bude nesená väčšina vecí dennej potreby a zásoba potravín)


Campfollower Barbora




1 - košeľa (náhradná košeľa bude zbalená v noši)
2 - vlnený pettycoat
3 - vlnený waistcoat
4 - pletené pančuchy (vždy jeden pár na nohách, jeden v noši udržiavaný v suchu na spanie)
5 - ľanový čepiec
6 - slamený klobúk
7 - ľanová zástera
8 - topánky a kožená kapsa na drobnosti (kresadlo, šicie potreby)
9 - nôž
10 - jedálenská sada (lyžica a miska)
11 - malý medený kotlík
12 - kameninová čutora
13 - cínový pohár 
14 - prútená noša
15 - vlnená deka

Toto sú už takmer definitívne zoznamy. Hoci je možné, že nejaké zásahy do nich ešte na poslednú chvíľu budeme robiť, nemalo by isť o zmeny nijako zásadné. V každom prípade, dovoľujeme si tvrdiť, že viac toho bežní ľudia tiahnuci s vojskom nosiť nepotrebujú, prípadne by nemali, aby boli schopní ako presunov, tak i prípadného bojového nasadenia. Samozrejme, viac hmotného majetku nevylučujeme, avšak ako sme sa dosiaľ mali možnosť presvedčiť, s absenciou ťažného zvieraťa sa tým ťažným zvieraťom stávate vy sami...;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára